Bachelor Minorities & Multilingualism
In het bachelorprogramma Minorities and Multilingualism leren studenten om etnolinguïstische minderheden te vergelijken en te contrasteren, in het bijzonder vanuit het perspectief van meertaligheid, politiek en cultuur. Het programma biedt een veelzijdige combinatie van vakken, zoals taalkunde, politieke en culturele geschiedenis en sociolinguïstiek. Zo krijgen studenten de handvatten aangereikt om allerlei aspecten van minderheden, minderheidscultuur en meertaligheid in een academische setting te bestuderen.
Waarom minderheden?
Een van de grootste uitdagingen van de moderne democratie is het vinden van een stabiele balans tussen eenheid en diversiteit. Hoe kunnen we zo goed mogelijk omgaan met etnische en culturele verschillen? Deze vraag staat centraal in dit programma. Minderheden zijn de kern van deze discussie. Deze discussie kan bijvoorbeeld gaan over de verhouding tussen ‘oude’ etnolinguïstische minderheden die in grotere natiestaten wonen en ‘nieuwe’ minderheidsgroepen. Op dit moment zorgen enkele oude minderheidsgroepen, bijvoorbeeld de Catalanen in Spanje en de Russischtaligen in Oekraïne, voor geopolitieke spanningen door hun streven naar onafhankelijkheid of afscheiding van de centrale staat. Tegelijkertijd creëren migratiestromen over de hele wereld allerlei nieuwe minderheidsgroepen, zoals de Koerden in Duitsland en de Marokkanen in Nederland. Terwijl de oude minderheden allerlei rechten toebedeeld krijgen om hun taal en cultuur te behouden, krijgen de nieuwe minderheden deze rechten niet; zij worden geacht om de meerderheidstaal en –cultuur van het nieuwe thuisland over te nemen en meteen volledig te integreren.
Structuur van het programma Minorities and Multilingualism
Het eerste jaar begint met hoorcolleges over minderheidstalen, taalkunde en politieke en historische aspecten van minderheden en de multiculturele maatschappij in Europa. Studenten doen kennis op over meertaligheid en de maatregelen om het gebruiken van taal te reguleren of te versterken, om zo de sociale status van een taal te veranderen. Een gedeelte van het tweede jaar wordt besteed aan onderzoek. Studenten kiezen één van de vele beschikbare minoren of ze specialiseren zich in een specifieke minderheidstaal, zoals Fries, Catalaans of Turks. Afhankelijk van deze keuze kunnen studenten deze taal leren in Groningen, op een andere universiteit in Nederland of in het buitenland (in het derde jaar). Als alternatief is het ook mogelijk om een andere minor te volgen of stage te lopen in Nederland. Als je ervoor kiest de Friese taal te bestuderen, volg je cursussen in het Friese specialisatietrack. De bachelor wordt afgerond met een scriptie. Talentvolle studenten kunnen het programma uitdagender maken door verbredende en verdiepende vakken van het Honours College te volgen.
Specialisaties en minoren
De opleiding biedt studenten de mogelijkheid om zich te specialiseren in een specifieke minderheidstaal en –cultuur (het ‘minorprogramma’). Ze hebben de mogelijkheid om een gedeelte van het studieprogramma bij een partneruniversiteit in het buitenland door te brengen, om zo kennis van een specifieke minderheidstaal op te doen of een stage te volgen bij een relevante (internationale) organisatie. Studenten kunnen er ook voor kiezen een half jaar in een regio met een minderheidstaal- en cultuur door te brengen, in of buiten Europa. Dichter bij huis kunnen studenten zich verdiepen in de Friese taal en cultuur door binnen de opleiding Minorities and Multilingualism het unieke Friese traject te volgen.
De mening van een student
In het programma lopen veel studenten en docenten rond met verschillende culturele en linguïstische achtergronden. “Doordat je in contact komt met al die talen en culturen, komen de dingen die je in de opleiding leert extra tot leven. Studenten krijgen daardoor ervaringen uit de eerste hand: zij ondervinden minderheden en meertaligheid direct om zich heen.”
Carrièreperspectieven
Na het afronden van de bachelor Minorities and Multilingualism kunnen studenten interculturele problemen tussen minderheids- en meerderheidsgroepen analyseren – en oplossen! Het programma heeft als doel om de student op te leiden voor een carrière op lokaal, nationaal of internationaal niveau, op het vlak waar verschillende talen en culturen elkaar ontmoeten. Als experts op het gebied van sociale diversiteit kunnen onze studenten werk vinden in allerlei sectoren. Multinationals hebben goede taalbeleidsadviseurs nodig die effectief kunnen omgaan met culturele verschillen tussen haar werknemers. Met een bachelorgraad Minorities and Multilingualism kun je ook kiezen om verder te gaan in de journalistiek, bijvoorbeeld om verslag te doen in conflictgebieden waar internationale communicatie, identiteit, groepsvorming en meertaligheid een belangrijke rol spelen.
Studenten die het Friese traject hebben gevolgd, zijn extra interessant voor de gemeentelijke en provinciale overheid in Friesland, voor instituten die zich met Friese taal en cultuur bezighouden, of voor taalbeleidsmakers in Den Haag die werken aan regionaal taalbeleid.
Meer weten over je carrièremogelijkheden na Minorities and Multilingualism? Kijk op de pagina ‘After your studies‘ of lees de ervaringen van onze alumni.
Master: Leeuwarden